העגלה ריקה

תפוקה של מזגן – המדריך השלם

בין אם מדובר בימי החורף הגשומים או בקיץ הישראלי הלוהט, המזגן כבר הפך מזמן לחלק בלתי נפרד מכל בית בארץ. בחירה נבונה של המזגן יכולה להפוך את שגרת היומיום שלכם בבית או במשרד לנעימה הרבה יותר.
השלב הראשון, וגם החשוב ביותר, בבחירת המזגן יהיה להתאים את התפוקה שלו לשטח המיועד לקירור או חימום.

כמה מילים על תפוקה ו – BTU

כשאנו ניגשים לבחור מזגן עלינו לקחת בחשבון מספר פרמטרים מקצועיים בהתאם לצרכים ולמידת השימוש שלנו במזגן. חשוב להדגיש שתפוקת המזגן אינה נמדדת ביחידות כוח סוס. מדובר ביחידת הספק מיושנת ולא תקנית מעולם המכאניקה. המדידה הנכונה נעשית על ידי שימוש ביחידות BTU – שהן היחידות הרלוונטיות שמודדות את תפוקת המזגן, ומספקות לנו את המידע לגבי עוצמת הקירור או החימום שהוא יספק. את תפוקת הקירור מודדים לפי שעה, כך שבבחירת המזגן נתייחס לפרמטר  BTU/H

BTU  (British Thermal Unit) הוא יחידת מידה שמציינת את תפוקת המזגן. ה  BTU מגדיר את כמות החום שהמזגן מסוגל לסלק בתוך שעה אחת, וככל שערך נתון ה BTU גבוה יותר, כך עולה יכולת סילוק החום של המזגן. ערך ה BTU הוא גורם חשוב להתאמת המזגן לחדר, שכן הוא משפיע על יכולת סילוק החום של המזגן והאפקטיביות של המזגן לאורך זמן.

המזגן נחשב לאמצעי החימום/קירור היעיל והבטוח ביותר, וכדי להבטיח שיעבוד בצורה אופטימלית וישרת אתכם נאמנה לאורך זמן, חשוב לוודא שעוצמת הפעולה שלו תואמת את גודל החלל בו הוא מותקן.
חישוב גודל החדר (במ"ר) יאפשר לנו להתאים את תפוקת הקירור הרצויה. כלל האצבע הוא, שלצורך קירור של 1 מ"ר אנו נדרשים לתפוקה של 650 BTU/H.

כמובן שהמדדים הללו אינם מדויקים וקיימים עוד פרמטרים נוספים אותם צריך לקחת בחשבון חוץ מגודל החדר. בכל מקרה, יש להתייעץ עם טכנאי מזגנים טרם ההתקנה.

בפועל, גודל החדר נקבע על פי נפח החלל (ולא השטח ב-מ"ר). במילים אחרות, יש להתחשב גם בממד הגובה בחישוב גודל החלל: אורך X רוחב X גובה החדר. לכן, חשוב לשים לב גם לגובה התקרה. עבור חדרים עם תקרה נמוכה, מומלץ לבחור מזגנים עם תפוקת קירור נמוכה ביותר. כך גם לגבי תקרה משופעת – יש לעשות את החישוב הנדרש, להתייעץ עם מומחה המזגנים ולבחור בתפוקת הקירור הנדרשת.
בנוסף, חשוב לזכור שגם חפצים שנמצאים בחדר באופן קבוע, דוגמת רהיטים, מיטות בחדרי שינה, מכשירי חשמל שפולטים חום ועוד, משפיעים גם הם על תפוקת הקירור הנדרשת.

מזגן חסכוני

הפרמטר האחרון שיש להתייחס אליו כשמתאימים תפוקה של מזגן לגודל החדר, הוא מספר האנשים שנמצאים בו בכל עת .לדוגמא, אם מדובר במשרד צפוף עם המון עובדים, מספר האנשים בחדר משפיע על הנפח של החלל.
על מנת לקחת בחשבון את מספר הנפשות בחלל החדר, נאמר שתפוקת הקירור עבור כל נפש היא של 500 BTU/H. לאחר חישוב התפוקה הכללית ללא אנשים (650 BTU/H מוכפל בגודל החדר במ"ר), נפחית ממנה את תפוקת הקירור לכל נפש (500 לאדם אחד, 1,000 עבור שניים וכן הלאה).

אילו עוד פרמטרים משפיעים על התאמת התפוקה לגודל החדר?

  • כדי להתאים את עוצמת המזגן לחלל המיועד, נדרש להכיר את השטח: האם מדובר במספר חדרים סמוכים עם זרימת אויר ביניהם? האם מדובר בחדר יחיד ומבודד? אלו עשויים להשפיע על תפוקת הקירור הנדרשת.
  • חדרי ילדים דורשים מזגנים עם תפוקה גבוהה יותר מאשר מזגנים בסלון. באופן כללי, היקפי השימוש של מזגנים בבית עם ילדים הוא גדול יותר, ונדרשים מזגנים עוצמתיים יותר.
  • אזור גיאוגרפי: באזורי הארץ הקרים יותר, ניתן להשתמש במזגנים עם תפוקות קירור נמוכות יותר.
  • בבנייני קומות, הקומות האחרונות יהיו חמות יותר וחשופות יותר לשמש, ולכן תידרשנה התקנה של מזגנים עם תפוקות קירור גבוהות יותר מהסטנדרט.
  • כיווני אוויר: גם להם יש חשיבות רבה בהתאמת כוחות הסוס של המזגן לגודל החדר.

מומלץ להתייעץ עם איש מזגנים מומחה טרם ההתקנה. כך לדוגמא, לחדרים עם חלונות הפונים לכיוון דרום או מערב רצוי לבחור מזגנים חזקים יותר עם תפוקת קירור גבוהה יותר לעונת הקיץ.

מלבד השיקולים האלו, חשוב להתייחס גם לפרמטרים נוספים כמו מספר החלונות בכל חדר, גודל החלונות, תשתית הבניין (מידת הבידוד של הקירות והרצפה), השימוש במזגן (לצורך משרדי או ביתי), תשתית החשמל הביתית (חיבור תלת או חד פאזי) ועוד.

מעבר לקטלוג המוצרים ולרכישה >>

מדריכים נוספים שיעניינו אתכם:

arrow left slider arrow right slider
✖
ייעוץ בבחירת מזגן
יועץ אנושי
יועץ דיגיטלי לחנות המיזוג