10 טיפים שיעזרו לכם לדעת שבחרתם את המזגן הנכון
איך בוחרים פתרון מיזוג אוויר יעיל יותר ומתאים יותר למתחם המגורים החשוב לכם – חדר, דירה, בית? מה הסיבה העיקרית להחלטות שגויות בבחירת מזגן ועד כמה החמסין גם קצת אשם?
רמז: אנשים ממהרים לרכוש מזגן בחיפזון, כמעט ללא ידע ובלי ייעוץ ממומחים מקצועיים | אז אין ברירה, אם אתם רוצים את המזגן הנכון (ולשנים ארוכות), אספו מידע בסיסי, תלמדו קצת.
תחשבו על תפוקות, צריכת אנרגיה, שליטה ותפעול, אחריות, שירות, טכנולוגיה.
כלומר, תהליך התאמת המזגן לצרכים שלכם מורכב משורה בסיסית של פרמטרים, שלא מסובך להבין, רק להתרכז כמה דקות יחד עם פאנל של מומחים למיזוג אוויר, ריכזנו עבורכם 10 טיפים חשובים. לפניכם מדריך מיוחד, אבני הדרך של המסע אל המזגן הנכון בשבילכם
1. המתחם הממוזג: חדר, דירה, בית
האם אתם מתכננים לרכוש מזגן עילי עבור חדר מסוים? מספר חדרים? דירה שלמה? בית? אלו הן, כמובן, שאלות מפתח שהתשובה להן היא צעד ראשון במסע אל המזגן הנכון.
הצעד הבא כולל שאלות מפתח נוספות: מהם התנאים במתחם הממוזג – שטח, גובה, גודל חלונות, רמת הבידוד, כיווני אוויר, באיזו קומה הוא נמצא, מהי הטמפרטורה ביום ובלילה בכל עונות השנה, מהם תנאי האקלים האופייניים לאזור ומהם מאפייני הפעילות בחלל הממוזג (הצרכים בחדר השינה שונים לגמרי מן הצרכים בסלון או במטבח).
2. הביצועים הנדרשים: תפוקות, עוצמות, אנרגיה
פעם היו מודדים את עוצמת המזגן בכוחות-סוס, ממש כמו מכונית.
היום הנתון הזה הרבה פחות רלבנטי, אם בכלל. מדוע? כי עם הטכנולוגיות של היום ניתן לייצר מנועים – למזגנים, לרכב ולכל מערכת ממונעת – שיש להם פחות כוחות-סוס אבל יותר תפוקות. מזגנים מתקדמים בעיצוב קומפקטי מספקים היום תפוקות גדולות יותר ממזגני הענק של העבר.
הנתונים החשובים ביותר הם ביצועי המזגן, שמורכבים מהתפוקות ומצריכת החשמל שלו. התפוקות של המזגן נמדדות ב-BTU (השיטה הבריטית) או ב-Kw (השיטה האמריקנית).
אם נחלק את תפוקת המזגן בצריכת החשמל שלו נקבל את מקדם היעילות של המזגן (COP). ככל שהמספר גבוה יותר, המשמעות היא שהמזגן חסכוני יותר בצריכת החשמל.
על מנת להקל עלינו ולסייע בבחירה נקבע דירוג ליעילות האנרגית מ-A (היעיל ביותר) עד G. כל הנתונים האלה חייבים להופיע באופן ברור בתווית האנרגיה של המזגן (ראו דוגמה).
3. טכנולוגיה: אינוורטר וכל השאר
מזגן חדש הוא מוצר טכנולוגי לכל דבר ועניין. גם בתחום מיזוג האוויר נכנסו בשנים האחרונות טכנולוגיות מתקדמות וחדשנות פורצת דרך המאפשרות להפעיל את המזגן באמצעות אפליקציה סלולארית (ראו טיפ מס' 4).
טכנולוגיה ששינתה את פני עולם המיזוג והפכה כמעט לסטנדרט, היא האינוורטר (Inverter).
כולנו שמענו עליה, חלקנו כבר נהנים ממנה, אבל רובנו לא ממש מבינים מהי בעצם טכנולוגיית האינוורטר וכיצד היא משפרת את איכות החיים שלנו.
וזה פשוט: מדחסי אינוורטר יכולים לשנות את תפוקת המזגן בהתאם לטמפרטורה הנדרשת, במקום לבצע כיבוי והדלקה.
לטווח ארוך טכנולוגיית אינוורטר חוסכת משמעותית בהוצאות החשמל (עד 50%).
כלומר, למקומות בהם המזגן מיועד לעבודה ממושכת, טכנולוגיית אינוורטר גם יעילה יותר וגם חסכונית יותר.
בנוסף, מזגני אינוורטר שומרים על יציבות טמפרטורה בחדר, גורעים לחות באופן קבוע מהאוויר, שקטים יותר ועוד
4. חדשנות: מתחברים לעידן הדיגיטלי
החידושים העדכניים והמלהיבים ביותר בתחום מיזוג האוויר באים מהעולם הדיגיטלי. כן, המזגנים המתקדמים מחוברים לאינטרנט באמצעות טכנולוגיות Wi-Fi, וזה אומר שהם מקושרים אלינו 24/7.
המשמעות היא שליטה בהפעלת וכיבוי המזגן, ויסות טמפרטורה ועוד פעולות שאפשר לבצע מרחוק באמצעות אפליקציה בטלפון החכם.
מהיום, מגיעים בקיץ לבית שכבר ממוזג בדיוק במידה שמתאימה לנו.
נוחות שפעם רק יכולנו לחלום עליה. שליטה ונוחות – מפלאי העידן הדיגיטלי עכשיו במזגן שלכם. חפשו אותם במזגן הבא שלכם.
5. פונקציונאליות: גם קירור, גם חימום
אם אתם רוכשים מזגן רק לקירור בקיץ וממשיכים להשתמש במכשירים אחרים לחימום בחורף, אתם גם מפסידים כסף וגם נהנים פחות. כל היתרונות של המזגנים החדשים בתחום הקירור שרירים וקיימים גם בחימום – תפוקות גבוהות, שליטה, נוחות, התאמה אישית, חיבור ישיר למוקד – בתוספת חשובה של חיסכון בחשמל לעומת התנורים החשמליים, וחיסכון בעלויות לעומת תנורי גז ונפט.
מיותר לציין כי שימוש במזגן גם בטוח יותר מכל אמצעי חימום אחר.
אם אתם כבר עוברים לחימום במזגן, טכנולוגיית אינוורטר עשויה לעשות את ההבדל בגדול.
מזגני אינוורטר מסוגלים לפעול בטמפרטורות קיצוניות בחורף, מייבשים פחות את האוויר בחימום, וגם חוסכים בצריכת החשמל בהשוואה לכל אמצעי אחר.
חימום באמצעות מזגן, עם כל יתרונות הנוחות של פונקציות מתקדמות כגון I Feel, טיימר, Sleep, Quiet Function, 3D Airflow וכל השאר, הוא פינוק שהיום כל אחד יכול להרשות לעצמו.
6. התאמה אישית: שליטה ותפעול
אם הגעתם עד כאן, ודאי כבר הבנתם שהמזגנים החדשים מציעים המון תכונות לשיפור נוחות החיים בבית הממוזג.
זה המקום להחליט מה חשוב לכם יותר ומה קצת פחות. הכירו את מגוון התכונות האפשריות, דרגו אותן, והשוו אילו מזגנים קרובים יותר להעדפות שלכם.
אנחנו "מזהירים" – היצע התכונות המפנקות גבוה.
אבל לא תמיד צריך להשלים עם הסטנדרט; מערכות המיזוג הדירתי החדשות של תדיראן, לדוגמה, מציעות אופציה להוספה מודולארית – רוכשים את המזגן וניתן להוסיף לו מערכתTAC , שמביאה איתה עוד תכונות נוחות מפנקות. כן, בדיוק כמו שקונים טלפון ואחר-כך מוסיפים לו אוזניות וכיסוי הגנה.
מזגנים עם מערכת TAC מגדירים למעשה מושג חדש בתחום המיזוג – מזגן דירתי.
מערכת מיני מרכזית שפועלת עפ"י הגדרות נפרדות בכל חדר, כאילו יש לכם מזגן ייעודי בכל אחד מחדרי הבית. התאמה אישית מושלמת.
7. סוג המזגן: דירתי, מפוצל, מולטי
הנה הגענו לדילמה שרבים דווקא מתחילים איתה. עכשיו, כאשר יש בידיכם את המידע על המתחם הממוזג, הביצועים הנדרשים, הטכנולוגיות והחידושים, הגדרת השימושים ורשימת ההעדפות שלכם – אפשר להחליט איזה סוג מזגן ייתן לכם את המענה הטוב ביותר.
באופן כללי מזגנים מפוצלים (עיליים) מתאימים בעיקר לחדרים קומפקטיים ולשטחים בינוניים.
המזגן העילי נמצא במיקום גבוה בחלל, אינו תופס שטח רצפה ומאפשר הפעלה אינדיבידואלית. אולם חשוב לדעת שבגלל מבנהו יש לו מגבלה בפיזור האוויר בחללים גדולים יותר.
לדירות גדולות ולחללים גדולים הפתרון המתאים הוא מזגן מתועל – מזגן דירתי אשר ממזג את כל החללים באופן אחיד ומשתלב באופן הרמוני בעיצוב החלל, עם גרילים דקורטיביים וללא קופסאות על הקירות.
אפשרות נוספת לדירות חדשות בעלות מסתור כביסה קטן היא מערכת מולטי מפוצלת, הכוללת יחידה חיצונית אחת רבת עוצמה המתחברת למספר יחידות פנימיות ומאפשרת למזג מספר חללים בו זמנית, בדיוק כמו כמה מזגנים עיליים.
בכל מקרה, גם לאחר שתעדפתם את האפשרויות, חשוב להתייעץ עם מומחים למיזוג אוויר, שיודעים לשקלל באופן אופטימאלי את כל הצרכים, כולל ההתאמה למבנה ולעיצוב הבית.
8. תקציב: מחיר המזגן, הובלה והתקנה
זהו שלב ההכרעה. אתם יודעים מה אתם צריכים, יודעים מה אתם רוצים ויודעים מה אתם יכולים. אם התכוננתם היטב וקיבלתם ייעוץ מקצועי, ההחלטה תהיה מהירה.
חשוב לזכור שמערכת מיזוג אוויר היא חלק מתשתיות הבית ואמורה לשרת אתכם לשנים רבות (לפעמים אפילו 10 עד 15 שנים קדימה), לכן לא תמיד המחיר הכי זול הוא הכי נכון והכי חכם.
כאשר יש פערים בין הצורך ליכולת, ניתן לשקול אפשרויות מימון ותשלומים. הכול תלוי בחשיבות שאתם מייחסים לתכונות השונות.
חשוב לזכור שמחיר המזגן הסופי כולל את עלות הרכישה, ההובלה וההתקנה, ובחלק מהמקרים גם הנמכת תקרה מגבס, גרילים דקורטיביים וספוטים שקועים.
לעתים קרובות הם עושים את ההבדל. כדאי לדעת מראש מהי המחויבות של הגורם ממנו אתם רוכשים את המזגן, וכמובן מי המתקין ואיזה ידע וניסיון מקצועי יש לו.
עוד טיפ קטן: בדקו שלמתקין שבחרתם יש תעודה מחברת המזגנים, המעידה על כך שהוא עבר הדרכה מקצועית ומאושר להתקין את המזגנים שלה.
קחו בחשבון גם המלצות של לקוחות אחרים וחוות דעת שלהם על המתקין.
9. אחרי הרכישה: אחריות, שירות
אם רכשתם את המזגן הנכון, הוא ילווה אתכם לאורך שנים. מה שאומר שהאחריות ובמיוחד השירות הם פרמטרים בעלי חשיבות גבוהה.
מי היצרן של המזגן שרכשתם? מי היבואן? איזו אחריות מספק כל אחד מהם ולאיזו תקופה? כן, כן, קראו את תעודת האחריות טרם הרכישה ואל תשכחו לאשרר אותה מול הגורמים המתאימים לאחר הרכישה.
לידיעתכם, קיימים פתרונות להארכת האחריות והשירות גם בתום תקופת האחריות הראשונה של המזגן. יועצי מיזוג מקצועיים הם הכתובת לספק לכם פרטים.
איכות השירות הנלווה למזגן היא שיקול רב חשיבות, אם לא מכריע. השירות הוא הגב של המזגן שמבטיח לכם את השימושיות וההנאה מהפתרון שבחרתם.
מי מספק את השירות? מהי מידת המקצועיות שלו? כמה הוא מכיר את המזגן שרכשתם? מה המחויבות שלו למהירות השירות? אין צורך להרחיב את הדיבור, כל אחד יודע מה המשמעות של שירות מעולה כאשר יש תקלה במזגן בשיא החום. אז אם יש עניין אחד בו אסור להתפשר, זהו השירות.
10. בידיים שלכם: תחזוקה וטיפול
זהו, יש לכם מזגן חדש המשפר את איכות החיים שלכם וגם נראה טוב (או לא נראה בכלל). החיים הטובים.
אבל זוהי רק ההתחלה, וכמו בכל תחום גם לכם יש אחריות ומשימות. כדי שההשקעה שלכם במזגן הנכון תספק את התפוקות לשנים רבות, בקיץ ובחורף, במינימום תקלות, אם בכלל, אתם צריכים לדאוג לו.
לנקות את הפילטרים, לבדוק שאין דליפת גז, לוודא שאין דבר מה המפריע לזרימת האוויר ביחידה החיצונית ועוד משימות קטנות ופשוטות ששומרות על המזגן.
אל תתביישו לבקש הכוונה ואפילו רשימה משירות המזגנים שלכם.
מומלץ מאוד להשקיע בבדיקה תקופתית מקיפה, בדרך כלל לפני עונת העומס של הקיץ הישראלי.
כוורת המומחים:
אלכס בוריסקובסקי-מהנדס תכנון
משב הנדסת קירור ומיזוג – כשמתכננים את מיקום המזגן, בעיקר בחדר השינה, תמיד עדיף לבחור בנקודה מעל ראש המיטה ולא מולה. בצורה זו אפשר ליהנות מחדר ממוזג בלי לקבל מכת קור בפנים.
יובל שקד – מתקין מזגנים
כשבוחרים מזגן, הדבר הראשון אותו יש לבדוק הוא מהם הצרכים: כמה אנשים גרים בבית? כמה מבוגרים, כמה תינוקות? האם אלה אנשים שסובלים מחום או מקור? האם רגישים לרעש, ללחות? האם מפעילים מזגן ביום או בלילה? אחרי שמקבלים את התמונה המלאה אפשר להתחיל לבדוק את שאר הפרמטרים (תקציב, גודל דירה) ובהתאם לבחור את המזגן המושלם.
גיא ויליקסון – אדריכל:
בימינו המזגן, מעבר לכך שהוא מכשיר פונקציונאלי, משולב בתכנון כל בית ודירה באופן שבא לביטוי בתוצאה הסופית של העיצוב והנראות הכללית.
יש חשיבות רבה בבחירת המזגן הנכון ושילובו, כך שמצד אחד יהיה נסתר ומינימליסטי, ועם זאת נגיש לשימוש ולטיפול שוטף.
הגדרה ראשונה של מאפייני החלל- הבניה, הגבס, תעלות נסתרות, נגרות ועד סוג הגריל היא ערובה להצלחה פונקציונלית ועיצובית של החלל, הבית או הדירה.
חגי סמי –יועץ מיזוג
כל צרכן שנכנס לתהליך בחירת מזגן צריך לקחת בחשבון את מספר הנפשות ואת סוג המבנה (בית פרטי, דירה, פנטהאוז וכיו"ב). אפשר בהחלט להתייעץ עם חברים, אבל מומלץ לא לוותר על ייעוץ מקצועי מחברה רצינית, שתתאים לצרכן את המזגן המתאים ביותר לצרכיו.