מה אתם באמת יודעים על האוויר שאתם נושמים בבית: האם האוויר מגיע מבחוץ או רק מתוך החלל הממוזג? מהן הסכנות שבנשימת אוויר מזוהם? וכיצד ניתן להתמודד עמן ולהנות מאוויר נקי ובריא יותר?
כדי להבין מה מקורו של האוויר הממוזג שאנו נושמים כאשר המזגן עובד, יש להבין תחילה את עקרון הפעולה עליו מבוססים כל המזגנים.
מה כולל תהליך מיזוג האוויר?
מאחורי כל חלקי המזגן והפונקציות השונות להם אחראי כל אחד מהם, מסתתר עיקרון פיזיקאלי פשוט ויחיד עליו מבוססת הפעולה של כל מזגן: חימום או קירור של החדר. העיקרון, שנוסח לראשונה על ידי מדען בריטי בשם מייקל פאראדיי, קובע כי דחיסת גזים מסוימים (על ידי העלאת הלחץ שלהם) והפיכתם לנוזל, מקררת את טמפרטורת האויר.
אותו עיקרון מיושם באופן די פשוט במזגנים שמשמשים את כולנו כבר למעלה מ-100 שנים.
- נוזל הקירור עובר דרך המדחס (היחידה החיצונית של המזגן) ונדחס באמצעות מנוע חשמלי עד שהופך לגז בלחץ וטמפרטורה גבוהים.
- הגז הדחוס עובר דרך נחשון הקירור שמצוי במעבה (היחידה הפנימית של המזגן). המעבדה מקרר את הגז, הופך אותו לנוזל, וכך גם מאפשר לו לספוח את כל החום שנמצא בחדר. במקביל, מפזר המאייד את האויר הקר בחדר.
- נוזל הקירור עובר דרך שסתום התפשטות, הופך שוב לגז בלחץ נמוך, ובמקביל גם האויר החום שנשאב מהחדר, מועבר אל הסביבה דרך היחידה החיצונית.
ההבדל היחיד בין פעולת הקירור בקיץ לבין פעולת החימום בחורף הוא בהפיכת כיוון זרימת נוזל הקירור במזגן.
באופן עקרוני, אוויר מבחוץ לא אמור להיכנס אל תוך חלל הבית בעת פעולת המזגן, והמזגן אחראי רק לסחרור וקירור האוויר שנמצא בחלל החדר.
עם זאת, הסביבה בה אנו חיים אף פעם אינה אטומה לחלוטין, ולכן אוויר מבחוץ עשוי להיכנס לתוך החלל הממוזג.
בסופו של דבר, קיימת תמיד סירקולציה של אוויר מבחוץ יחד עם אוויר שנמצא בתוך היחידה הממוזגת.
זיהום האוויר בחלל הממוזג
בין אם מדובר באוויר ממוזג שמקורו בחלל הפנימי, או באוויר מבחוץ, נתוני ארגון הבריאות העולמי מלמדים אותנו על רמות זיהום אוויר גבוהות למדי אליהם אנו חשופים.
ההערכה היא כי מדי שנה מתים ברחבי העולם כ-3.5 מיליון בני אדם כתוצאה מזיהום אוויר, ועוד רבים אחרים סובלים מבעיות שונות בעקבות הזיהום – החל מקשיי נשימה בקרב ילדים ומבוגרים, ומחלות קשות יותר שפוגעות בדרכי הנשימה, בלב, מערכת העיכול, העור ועוד.
כמו כן, זיהום האוויר הביתי אחראי גם לאלרגיות כרוניות ואסטמה אצל חלק ניכר מהאוכלוסייה. קרדית האבק למשל, היא אחד מהיצורים שמשגשגים בסביבה מזוהמת ובהיעדר תחלופת אוויר מבחוץ.
למעשה, לא בכל פעם שאוויר מבחוץ נכנס אל החלל הביתי ומזהם אותו נוכל להרגיש בכך. הנתונים העולמיים מראים שמקורות הזיהום העיקריים הם מגזים, דלקים פוסיליים (של כלי רכב למשל), עובש, פטריות, חיידקים ואבק. כל המזהמים האלו מסתחררים יחד עם האוויר שמזרים המזגן ומשפיעים באופן ישיר על הבריאות שלנו.
בסופו של דבר, בהיעדר תחלופת אוויר מספקת והכנסת אוויר חדש מבחוץ, אנו חשופים הרבה יותר לזיהומים שונים ולאבק בתוך החלל הביתי.
כיצד נוכל להתמודד עם האוויר המזוהם?
נקיטה של מספר פעולות שגרתיות במהלך היומיום עשויה למנוע הצטברות של אבק מיותר בבית, וכן למזער משמעותית את הנזקים שעלולים להיגרם כתוצאה מאוויר מזוהם שנפלט ישירות מהמזגן הביתי.
- אחסון חפצים וארגון נכון של הבית
קרדית האבק, כמו גם מזהמים אחרים (פטריות ועובש למשל), משגשגים בתוך סביבות ביתיות חמות ולחות וניזונים משאריות אבק או עור שאנו מסירים מגופינו. על מנת למזער נזקים בריאותיים, מומלץ לאחסן את כל הרהיטים, צעצועים, מזרונים ויתר חפצים שאינם בשימוש, כדי שלא יעלו אבק ולכלוך מיותר ויתפזרו בחלל הבית כאשר המזגן עובד. במקביל, מומלץ כמובן גם להזרים אוויר נקי מבחוץ.
- תחזוקת מסנני המזגןהפילטרים של המזגן הם מקור להצטברות אבק, חיידקים וזיהומים אחרים שמגיעים מאויר מבחוץ. מומלץ לבצע תחזוקה שוטפת לפילטרים ולנקות אותם לפחות פעם בחודש, או בהתאם לזמן השימוש הממוצע במזגן.
כדי שגם אצלך ממש בקרוב, אפשר יהיה לנשום אוויר נקי בבית ולהרגיש הכי בטוח »