רכשתם מזגן עילי לאחד מהחדרים בשטח הבית או המשרד ואתם מתלבטים היכן למקם אותו? בכתבה שלפניכם תוכלו למצוא את כל המידע המקצועי הנחוץ לכם על מנת להפוך את המזגן העילי ליעיל וחסכוני יותר.
התקנת מזגנים מכל סוג ובכל סדר גודל, חייבת להיעשות על ידי מתקין מזגנים מנוסה ומקצועי, וזאת על מנת להבטיח לעצמכם התקנה מקצועית של המזגן גם בכל הנוגע לאופן עבודתו היעילה והחסכונית יותר וגם לצורך מניעת תקלות חוזרות ונשנות העלולות להיגרם עקב התקנה לקויה של המזגן, וביניהן: בריחת גז, נזילת מים מגוף המזגן, קצרים חשמליים ועוד.
התקנת מזגן עילי – מה חשוב לדעת?
מזגן עילי, הנחשב לאחד מסוגי המזגנים הפופולאריים ביותר בישראל לצרכי מיזוג חללים קטנים יחסית וחדרי מגורים, הוא למעשה מזגן המותקן בחלקו העליון של אחד מהקירות בשטח החדר/חלל. מזגן מסוג זה משווק בהספקי כוח משתנים של החל מ – 1 ועד 3.5 כ"ס, אותם חשוב לבחור בהתאם לגודל החלל אותו תהיו מעוניינים למזג. חשוב לציין שמזגנים עיליים משווקים גם כיחידות מיזוג עצמאיות וגם כחלק ממערכת רב מאייד המשמשת לצרכי מיזוג של מספר חדרים שבכל אחד מהם מותקן מזגן עילי המותאם לגודל החדר, וכל זאת ללא צורך בהתקנתן של מספר יחידות חיצוניות.
מזגנים עיליים פועלים בטכנולוגית אינוורטר בין היתר, כאשר דגמי הרב מאייד פועלים בין היתר בטכנולוגיית אינוורטר וטכנולוגיית VRF. מזגנים עיליים אלו נחשבים אומנם ליקרים יותר אך הם חסכוניים בחשמל לאורך זמן ובעלי אורך חיים ממושך יותר.
העלות הבסיסית של התקנת של מזגן עילי נעה בין 600 ל-1,200 שקלים, וזאת בהתאם להספק הכוח של המזגן, כאשר המחיר הבסיסי כולל עד 2 מטר צנרת. יחד עם זאת, חשוב לציין שישנם גורמים שונים העלולים לייקר את עלויות ההתקנה, וביניהם: שימוש בצנרת העולה על 2 מטרים, קידוח בקירות בטון, הוספה של נקודת חשמל לצרכי חיבור המזגן, התקנת מזגנים עיליים בדירות המצויות בקומות גבוהות וכדומה.
חשוב לדעת: מזגן עילי סטנדרטי אינו נחשב לסוג של מזגן חכם והוא פועל בטמפרטורה קבועה. המזגן נכנס ל-"מנוחה" רק כאשר הוא מגיע לטמפרטורה הרצויה, ולכן, עלולות להיווצר הפסקות תכופות בפעילות המזגן והדבר מונע קירור מיטבי של החלל. לפיכך, מומלץ לרכוש מזגן עילי הפועל בטכנולוגיית אינוורטר שלמעשה מווסתת את הטמפרטורה באופן יעיל וחכם יותר.
היכן הכי מומלץ למקם מזגנים עיליים?
מזגן עילי, כשמו כן הוא, הינו מזגן אותו יש למקם בחלקו העליון של אחד מהקירות בשטח החלל/חדר אותו בו תרצו להתקין את המזגן. יחד עם זאת, מיקומו המדויק של המזגן העילי, מומלץ שייקבע על ידי מתקין המזגן בשטח, וזאת על מנת להבטיח לעצמכם את מיקומו האופטימאלי ביותר של המזגן בהתאם לגודל החלל ועל מנת להפיק מהמזגן את המיזוג המיטבי ביותר.
להלן מספר טיפים בכל הנוגע למיקום המזגן בחללי הבית/משרד השונים:
- התקנה של מזגן עילי בחדרי השינה מומלץ שתעשה מעל פתח הכניסה לחדר, וזאת על מנת שתוכלו "לנצל" באופן המיטבי את קירות החדר לטובת ארונות קיר, תליית תמונות/מראות/מסכי טלוויזיה וכדומה. במצב התקנה זה מומלץ לכוון את תריסי המזגן לכיוון מרכז החדר, וזאת על מנת לאפשר לאוויר היוצא מהמזגן להתפזר בצורה שווה בחלל החדר.
- התקנה של מזגן עילי בחלל האירוח המרכזי (סלון), מומלץ שתעשה במרכזו של אחד מהקירות המרכזיים בשטח החלל, וזאת על מנת לפזר באופן מיטבי את האוויר היוצא מהמזגן בחלל החדר. במידה ומדובר בסלון אורחים גדול יחסית, מומלץ להתקין את המזגן בגובה של כ-30 ס"מ מהתקרה.
- התקנה של מזגן עילי בשטח המשרד מומלץ שתעשה על גבי קיר פנימי ולא חיצוני ובמרחק גדול ככל הניתן מפתח חלון.
כיצד להפיק את המיטב ממזגנים עיליים?
באופן עקרוני, מומלץ לתלות את המזגן העילי בגובה של כ-2 מטרים מהרצפה, וזאת על מנת להבטיח קירור מיטבי של שטח החלל. במידה והדבר מתאפשר, מומלץ להתקין את המזגן בשטח אחד מהקירות הפנימיים ולהרחיק אותו ככל הניתן מפתח החלון הקיים בשטח החדר. חשוב למקם את המעבה במיקום שיאפשר נגישות נוחה למקור חשמל ולצורך העברת הצנרת ליחידה החיצונית (מדחס). כמו כן, חשוב למקם את היחידה הפנימית (מעבה) אך ורק על קירות בטון ולהימנע באופן מוחלט מהתקנתו על גבי קירות גבס ו/או קירות עץ. לצורך חיסכון בחשמל, מומלץ לכוון את טמפרטורת המזגן ל-25 מעלות, כאשר תריסי המזגן מופנים כלפי מטה.
שימו לב – גובה המזגן מומלץ שייקבע על ידי המתקין עצמו וזאת בהתאם לגודל החלל אותו תהיו מעוניינים למזג. ככל שהחלל קטן יותר, כך ניתן להתקין המזגן צמוד יותר לתקרה וככל שהחלל גדול יותר כך יש להרחיק את המזגן מהתקרה. בשני המקרים, חשוב להפקיד שהמזגן ימוקם בחלקו העליון של הקיר במרחק של 10-15-30 ס"מ מהתקרה בהתאמה.